Шукати в цьому блозі

понеділок, 18 березня 2013 р.

ДЛЯ ПОШУКУ ІНФОРМАЦІЇ В ІНТЕРНЕТІ ВИКОРИСТОВУЄМО ПОМІЧНИКІВ


З огляду на практичний досвід роботи з керівниками ПТНЗ вважаємо доречним окремо розглянути принципи дії пошукових служб. Свою назву вони виправдовують цілком, оскільки шукають інформацію замість нас. Ці системи мають сховище ключових слів, які згадуються на веб-сайтах. Машина оперативно проглядає базу даних, щоб знайти сайти, які відповідають запиту. Треба ввести в поле пошуку необхідне слово, і пошукова система знайде всі сайти, на яких воно трапляється. Принцип їх роботи базується на пошуці слів на головній сторінці веб-сайту. Часто вони перевіряють лише перші параграфи (розділи, частини). Тому, якщо задане слово знаходиться далі, а не на початку тексту, то пошукова система цю сторінку не виведе на екран комп’ютера. Програмний механізм – робот пошукової системи обходить веб-сайти. Цей «повзунок» зчитує мета-інструкції веб-сайтів – елементи заголовків HTML-документів: назва сторінки, що виводиться браузером у заголовок, електронна адреса (URL – inform resourse lokator, тобто однаковий визначник ресурсів), опис змісту сайту і, що найважливіше, ключові слова. Функцією цих роботів є також нагляд за тим, аби ключові слова, заявлені для певного сайту, відповідали реальному змістові його початкової сторінки. Однак цей метод має свої недоліки. Одним з них є те, що пошукові машини індексують все без винятку. Тому, починаючи роботу з ними, варто мати на увазі: якщо буде вжито просто одне слово, то одержите великий масив сайтів.
Для прискорення пошуку фахівці рекомендують ввести додаткові слова. Принцип пошуку такий: чим більше слів буде введено в поле пошуку, тим вищий шанс, що пошукова машина видасть те, що шукаємо. Однак, якщо пошук відбувається за ключовими словами і при цьому вводиться кілька слів, то їх треба брати в лапки. Наприклад, «якість професійної освіти», інакше пошукова система буде шукати кожне слово окремо. Наприклад, якщо ви введете без лапок якість підготовки фахівців у ПТНЗ, то пошукова система видасть приблизно 28500 сайтів (за кожним окремим словом буде посилання на велику кількість сайтів: якість + підготовка + фахівці + ПТНЗ). Якщо ж ввести ці слова в лапках, то машина видасть такий результат: «Нет результатов для «якість підготовки фахівців ПТНЗ» (запис з екрану комп’ютера).
Практичні поради
Для пошуку інформації зручно використовувати контекстне меню. За його допомогою можна відкрити кілька вікон, не загубивши похідної станції переходу. Поки завантажуватиметься одне вікно, можна ознайомитися з інформацією в тому, що вже відкрилось. Ті вікна, в яких інформація не задовольняє потреби, треба просто закрити. Діяти потрібно за таким алгоритмом: клацнути правою кнопкою миші на гіперпосилання на будь-який сайт → побачити меню з переліком різних опцій → вибрати «Відкрити в новому вікні» → клацнути по ньому лівою кнопкою миші → відкриється веб-сайт у новому вікні.
Завжди використовуйте кілька пошукових систем, оскільки всі вони різні, всі працюють з неоднаковою швидкістю і кожна використовує свої ключові слова. Їхні назви можна додати у список вибраних сторінок, що в подальшому полегшить доступ до них.
 Здійснюючи пошук інформації за допомогою пошукових систем, доречно знати, що більшість з них безкоштовні. Свої прибутки вони отримують за рахунок розміщення реклами. Як би швидко не працювала пошукова машина, але вона не в змозі охопити більше, ніж 15% усіх Інтернет-ресурсів. Тому рекомендується користуватись не одним пошукачем (зараз їх десь із 350).
Українські пошукові системи.
Мета – найпопулярніша пошукова система, яка використовується для пошуку по українських серверах і серверах з українською тематикою.
UAportal – український портал – пошукова система і систематичний каталог.
UAport – українська пошукова система надає можливість пошуку інформації по українських серверах. Має тематичний каталог мережевих ресурсів України і регіональний каталог Web-ресурсів. Сайти з усіх областей України.
Російські пошукові системи.
Yandex – одна з найпопулярніших пошукових систем, що призначена для роботи з «російськомовним» Інтернетом. Крім того, використовуючи сервіс на http://wordstat.yandex.ru/, можна перевірити статистику ключових слів, тобто перевірити частоту запиту ключових слів.
Rambler – одна з найпопулярніших пошукових систем, яка також використовується для роботи з «російськомовним» Інтернетом.
Апорт – одна з найпопулярніших пошукових систем, яка теж використовується для роботи з «російськомовним» Інтернетом.
MetaBot.ru – Російська метапошукова система (метапошукові системи не мають власних баз даних, вони передають одержаний запит кільком пошуковим системам з наступною обробкою і видачею результатів пошуку та посиланням на пошукові машини).
Nigma – інтелектуальна пошукова система, перевагою якої є те, що її алгоритм шукає документи з урахуванням російської орфографії, об’єднує результати, одержані з різних пошукових систем, використовує запити користувачів для покращення якості кластеризації і лічильники для сортування результатів пошуку.
Зарубіжні пошукові системи.
Google in English – Google – це потужна і популярна пошукова система, яка має множину додаткових сервісів.
Google in Ukraine – забезпечує пошук інформації в Інтернеті російською та українською мовами.
Google in RU – забезпечує пошук в Інтернеті і пошук інформації, вираженої російською мовою.
AltaVista – одна з найстаріших й великих пошукових систем. Призначена для пошуку як спеціальної інформації у певній галузі знань, так і для пошуку інформації загального характеру.
HotBot – теж призначена для пошуку як спеціальної інформації у певній галузі знань, так і для пошуку інформації загального характеру.
Yahoo! – перша і одна з найпопулярніших пошукових систем.
Bing – нова пошукова система компанії Microsoft.
Рекомендується використовувати й такі пошукові машини:
  • Excite;
  • Lycos;
  • Direct hit;
  • Northern Light;
  • Deja;
  • Go To.

Щоб потрапити на ці сайти, досить ввести в адресний рядок їхні назву плюс суфікс .com наприкінці. Не треба боятися зробити помилку при написанні цих назв, оскільки у цих пошукових машинах передбачені можливі варіанти. Опинившись у просторі будь-якої пошукової машини, введіть словосполучення «пошукові машини», і з’явиться можливість одержати ще низку варіантів.
Можна також використовувати метод пошуку інформації за допомогою метапошукових машин – пошук відомостей за допомогою кількох пошукових машин. Метапошукова машина «сканує» бази даних кількох пошукових машин водночас і «скопом» видає перелік результатів. Якщо не вдалося знайти те, що шукали, або необхідна більш детальна інформація, то метапошук може виявитися корисним, особливо якщо здійснюється пошук не зовсім зрозумілої інформації.
Однак і такий метод пошуку інформації має певні недоліки. Насамперед метапошукові системи подавляють великим масивом інформації. Адже кожний новий пошук, кожний наступний запит обробляється в окремому вікні, що ускладнює роботу – користувача цієї системи просто засипає інформацією. Тобто цей метод радше використовувати тим, хто є знавцем подібних засобів. Крім цього, більшість метапошукових машин «не дружать» з математикою або логічними операторами, що також призводить до певних недоліків. Але ці пошукові системи може випробувати кожний. Назвемо їхні адреси:
  • AllOne;
  • Savvy Search;
  • Web-searh4 Suite101;
  • Searcha-z;
  • Cyward;
  • Matchsite.


Немає коментарів:

Дописати коментар