Шукати в цьому блозі

середа, 20 березня 2013 р.

ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНОЛОГІЗАЦІЇ ПОШУКУ ІНФОРМАЦІЇ В ІНТЕРНЕТІ


Здійснюючи пошук необхідної інформації, треба знати насамперед її користувача (на кого вона спрямована). Зрозуміло, що таким «користувачем» може бути сам керівник як дослідник. Наприклад, для прийняття рішення, потрібна певна інформація, в такому разі пошуки треба вести з огляду на власні специфічні потреби. Але здебільшого факти, дані й відомості розраховуються на тих, хто буде слухачем доповіді, презентації, пропозиції, замовником певної інформації, довідки тощо. Тобто необхідно завжди знати, хто «клієнт» і як до нього підходити.
Інформація може мати певну ціну. Енциклопедії, словники, довідники, аналітичні огляди можна придбати, здійснивши щорічну підписку на певні видання, наприклад, на газету центральних органів влади «Урядовий кур’єр». Безкоштовним джерелом інформації є Інтернет, однак отримані через нього дані можуть бути не достовірними, або, в принципі, не піддаватися перевірці. Деякі сайти (особливо надійні) пропонують інформацію за певну компенсацію (eLIBRARY.RU – НАУЧНАЯ ЭЛЕКТРОННАЯ БИБЛИОТЕКА). Гроші за інформацію беруть також різні професійні корпорації, журнали, наукові збірники, газети (за статті з архівів).

Чудово, якщо ви знаєте, що шукаєте, але, якщо в цьому ви відчуваєте утруднення, то слід задати собі питання

Пошук даних потребує фізичних сил – прочитати й зрозуміти обширні документи в Інтернеті і, навіть, на паперовому носії вимагає уваги й неабиякої енергії. Тому необхідно розраховувати на власні сили, потужність комп’ютера і наявність часу для переробки необхідної інформації. Крім цього, розпочинаючи пошук даних, треба бути готовим до інформаційного перевантаження й мати план дій на цей випадок.

Необхідно бути готовим до інформаційного перевантаження і тому на цей випадок слід мати план дій

Робота з інформацією потребує нестандартного мислення. Не можна щоразу користуватися стереотипними методами. В ситуації постійних змін керівникові необхідно бути гнучким і, відповідно, міняти підходи до здобуття фактів, даних, відомостей. Джерела інформації також мають змінюватися.
До вибору фактів треба ставитися відповідально, адже всього один, але конкретний, розумно поданий факт, що має документальне підтвердження, здатний змінити співвідношення сил на користь керівника значно сильніше, ніж груда неавторитетної інформації.
Якщо інформація потрібна терміново, то час і сили може зекономити «дзвоник другу». В оточенні керівників завжди знайдуться люди, які володіють необхідною інформацією, або підказати, хто такою володіє. Включені в документ факти вимагають ретельної перевірки. Якщо така перевірка неможлива, то використовувати ці дані не треба. «Липова інформація» буде виявлена якщо не «тепер», то у «четвер».
Плануючи звіт, презентацію або пропозицію, заздалегідь продумайте, які потрібні факти для найкращої аргументації доводів і заяв. Обов’язково вчасно перевірте їх на достовірність. Тоді залишиться більше часу на збір інформації й подолання непередбачуваних обставин. Кмітливий керівник планує заздалегідь, не залишаючи все на останній момент.
Як тільки стало відомо, що необхідно складати якийсь звіт або презентацію, готувати непланове питання на нараду, то відразу починайте збирати необхідну інформацію. В нагоді стануть: вирізки газетних статей, статистичні дані, витяги з публікації на паперових чи електронних носіях. Ці речі не віднімуть багато часу і нічого не коштуватимуть.
Доцільно ознайомитися з електронними версіями газет, журналів та інших видань. У вільний час проведіть екскурсію по Інтернет-мережі, зробіть закладки, що зацікавили. Спробуйте зайти на такі сторінки:
http://www.publist.com/ – сайт містить статті з більше ніж 150 тис. журналів та інформаційних бюлетенів, допоможе знайти велику кількість корисних посилань, має велику кількістю анотацій;
http://www.mediafinder.com/ – сайт містить матеріали з більше ніж100 тис. видань, а також пропонує придбати списки розсилок. Надає можливість здійснювати безкоштовний пошук за базою даних, ключовими словами або категоріями;
http://www.ajr.newslink.org/ – на сайті розміщено більше 3000 американських і 2000 зарубіжних газет, посилання на університетські видання.
www.lib.ua-ru.net – інформаційний портал, на якому розміщені безкоштовні автореферати до українських дисертацій, каталог українських і російських дисертацій, каталог навчальних книг із змістом до кожної книги та можливістю безкоштовної доставки окремих сторінок для освітніх цілей.

Немає коментарів:

Дописати коментар